„Atacăm problemele care au transformat oamenii în cerșetori”

Bulgarii se pregătesc de proteste în toată țara. Sunt nemulțumiți. Ei au mai demonstrat că pot. Se pregătesc să o demonstreze din nou. Grupurile societății civile bulgare, care au stat la originea unei mobilizări ce a dus la demisia guvernului conservator, s-au reunit, sâmbătă, pentru a organiza manifestațiile prevăzute în toată țara. Ei pot. Noi nu. Întrebarea este „de ce?”. Suntem oare mulțumiți cu salarii și pensii de peste zece ori mai mici și cu prețuri egale? Potrivit ultimei statistici Eurostat, avem salarii de 11 ori mai mici decât ale cetățenilor din Luxembourg și pensii de 17 ori mai mici. Ce facem? Ne plângem. Cui? Vecinei sau prietenei. Unii ar spune că votăm. Este drept, votăm. Dar, acum, după opt luni de la alegerile locale și două luni de la cele parlamentare, cine este mulțumit? Și dacă suntem toți mulțumiți, atunci cine sunt cei nemulțumiți? Cei care-și scriu indignarea pe paginile ziarelor online, cei care spun „am votat și-mi pare rău”? Cine sunt cei care au crezut într-o schimbare pe care încă o așteaptă?

protest

Suntem mulți și degeaba. În Bulgaria, s-au întâlnit 30 de oameni, unii la Sofia, alții la Sliven, pentru a pune la punct ultimele detalii despre protestele din toată țara. Ei solicită eliminarea TVA-ului pentru energia electrică și începerea anchetelor asupra privatizărilor companiilor bulgare şi asupra utilizării fondurilor europene. „Atacăm problemele care s-au acumulat în ultimii 23 de ani, după căderea comunismului şi care au transformat oamenii în cerşetori”, a declarat pentru presă Yanaki Gancev, coordonator la Sofia, scrie Mediafax. Fiecare cuvânt spus de coordonatorul Gancev descrie situația din România. Este adevărat că România este penultima țară din UE în ceea ce privește salariile și pensiile, dar este urmată de Bulgaria la o diferență de doar 20 de euro. Diferența dintre noi și ultimul loc este de 88 de lei.

De curând, am citit cazul unui fost inginer mecanic. Are 19 ani de școală. A urmat Politehnica. Acum trei ani şi-a găsit de muncă ca inginer în Germania, lângă Stuttgart, la o companie care monta instalaţii de climatizare. Avea salariul de 1.300 de euro. Părinții lui au ajuns la spital. Tatăl operat, mama în stare critică. A fost nevoit să se întoarcă. Aici, și-a vândut hainele, calculatorul, mașina pentru a-și plăti întreținerea. Acum, cară saci la Gara de Nord pentru 50 de lei pe zi. Este șantierist cu diplomă, coleg cu „boschetarii adunați de la gară”.

Cu ce ne diferențiem de Bulgaria? Cu 80 de lei? Cu un loc? Dar să nu uităm că prețurile diferă, că birocrația este alta. Și oamenii sunt alții. Întrebări sunt multe și răspunsuri mult prea puține. Unde ești tu când România urlă?

Reclame

Tag-uri:, , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

The BeLoved G.

Be the one you love

Fashion with no limits

Smile! You’re at the best fashion site ever

Ce-am mai descoperit azi

Muzici. Cărți. Oameni. Chestii. Oportunități.

My Blog

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

That Random Comic Blog

Life is a comic strip and we are the characters.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

A d i n a M i r e l a B u r l a n

© Copyright Adina Mirela, All rights reserved, O ilustratoare visătoare Oamenii care visează sunt suflete prețioase

Paiat(z)a

Un izvor de intelepciune

endorfinul

diminueaza perceptia durerii

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

Alexbidam - Blogul fara nume

Un blog cu toate pentru toti

Doman Daniel Blog

A fine WordPress.com site

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

%d blogeri au apreciat asta: