„Țigancă împuțită”

Ieri stăteam pe un scaun din tramvaiul 41. Mergeam cu el de la un capăt la celălalt. Se urcă o femeie de etnie romă. Cerea o pâine sau 50 de bani. Avea cam 70 de ani. Bărbatul de lângă mine când o vede spune „țigancă împuțită”. Nu puțea. Îi arată cu degetul direcția și-i spune „În spate”. Femeia nu zice nimic. În baston, se îndreaptă spre spatele tramvaiului. Era curată. Purta straie de țigancă autentică. După ce a trecut, bărbatul de lângă mine ținea mâna la nas. Se întoarce bătrâna să se ducă în față. El deschide geamul în semn că mirosul ar fi atât de înțepător încât era necesar. Tot nu am simțit niciun miros. Un altul, mai tânăr, care stătea în cealaltă zonă de scaune față-n față, ridică din sprânceana arcuită și vopsită. Cu doi cercei în aceeași ureche și cu sprâncenele mai închise la culoare decât părul se uită „de sus” la fata de lângă el și face semn spre bătrână. De etnie romă, bineînțeles. Sau „țigancă împuțită”, cum i-a spus cel dinainte. Fata nu spune nimic. Îl susține în orice zice și atât. Mă uit la el. Se uita de sus la bătrână așa cum se uita și la iubita lui. La fel se uita și la telefonul cu clapetă. Râdea batjocoritor. Râdea singur. Valoarea lui, ca om, era măsurată doar de el. Știa că este superior. El nu are nevoie de confirmare chiar dacă liftul superiorității îl duce la subsol. 

???????????????????????????????????????

Sunt mulți cei care cerșesc pentru că pur și simplu fac mai mulți bani decât în cazul în care ar munci. Sunt mulți și cei care cerșesc de frica de a fi bătuți dacă nu ating „targetul” zilnic. Sunt și cei care cerșesc de nevoie. Însă, toți sunt incluși în prima categorie. Toți sunt „țigani împuțiți”. Și sunt priviți de sus de cei care au avut norocul unui cămin, unei familii. Și atât.

Nu încurajez cerșitul. În general, nu dau bani. Însă, de multe ori, l-am văzut pe omul ăla care-i urmărește pe „cerșetori”. El e îmbrăcat bine. Se ascunde printre cei „normali”. Urcă pe la ușa din spate. Urmărește și coboară odată cu cel care cerșește. Puțini îi vedem.

Cum se poate considera un om superior dacă singurul lucru pe care-l face este să râdă de cei care cerșesc, să-i batjocorească, să ridice din sprânceană și să le spună că put, chiar dacă, în realitate, nu-i așa. Care este valoarea omului care face asta și la ce nivel consideră că este peste cerșetorul din tramvai?

Cred că liftul îi duce pe astfel de oameni la subsol… Ei nu-și dau seama că butonul și-l aleg singuri. Din păcate, cerșetoria nu este văzută ca o problemă socială, ci ca o infracțiune. Nimeni nu face nimic pentru cei care cerșesc, însă majoritatea îi arată cu degetul și-i acuză. Această majoritate se revoltă atunci când cerșetoria este corelată cu etnia romă.

Reclame

Tag-uri:, , , ,

2 gânduri despre „„Țigancă împuțită”

 1. Florin Răvdan 13 martie 2013 la 08:38 Reply

  Am un amic care a cersit in Italia pentru simplul motiv ca facea mai multi bani decat ar fi facut rupandu-si spatele pentru un patron care ar fi uitat sa il plateasca la sfarsit de luna. Si nu ii este rusine . Pentru ca cersitul lui era cu o chitara, intr-un parc din Verona. Cei care cersesc in autobuzele din Romania sau pe strazi sunt, de cele mai multe ori , batrani chinuiti de soarta sau copii chinuiti de altii . Si e trist .

  • Roxana Cristiana 13 martie 2013 la 09:35 Reply

   Eu nu cred că cei care cântă la un instrument cerșesc. Din câte știu, în afară e chiar o practică plăcută să cânți, să dansezi pe străzi- în unele țări. Și la noi sunt cei care cântă. E un bătrân la metroul de la Aviatorilor care cântă superb. Într-un timp era un grup de tineri la Unirii care cântau la instrumente. Unii îți fac ziua mai bună. Sunt oameni care se opresc din zbuciumul zilnic pentru a-i asculta. E o altă bătrână la Apaca, care are o pensie de 490 de lei- de urmaș. Ea a muncit cu ziua. Stă într-o cameră închiriată și plătește 400 de lei. Plus utilitățile. Nu are ce să facă. Are copii și nepoți de care le e frică- nepoții sunt violenți.
   Copiii sunt obligați să cerșească fie de „stăpâni”, fie de situație- cei de la casa de copii care nu mai suportă bătăile celor mai mari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

The BeLoved G.

Be the one you love

Fashion with no limits

Smile! You’re at the best fashion site ever

Ce-am mai descoperit azi

Muzici. Cărți. Oameni. Chestii. Oportunități.

My Blog

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

That Random Comic Blog

Life is a comic strip and we are the characters.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

A d i n a M i r e l a B u r l a n

© Copyright Adina Mirela, All rights reserved, O ilustratoare visătoare Oamenii care visează sunt suflete prețioase

Paiat(z)a

Un izvor de intelepciune

endorfinul

diminueaza perceptia durerii

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

Alexbidam - Blogul fara nume

Un blog cu toate pentru toti

Doman Daniel Blog

A fine WordPress.com site

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

%d blogeri au apreciat asta: