România vs. Republica Moldova. Conflict politic, mediatic și… ???

„Basarabia e România!”, domnește gradios și șters de vreme acest slogan pe multe dintre gardurile prafuite ale Capitalei. Cine o spune și cine o vrea?

Conflict politic

Băsescu o vrea, politicienii din Republica Moldova îi spun să-și pună pofta în cui. Băsescu, disperat, pe final de mandat, și EBa, care candidează, din nou, pentru europarlamentare, deci este în campanie, au făcut ca lucrurile să progreseze. Timid, Ponta și Antonescu încearcă marea cu degetul. Din Republică, auzim voci: „noi urmărim doar integrarea europeană”, „vrem să intrăm în UE”, „nu să ne unim cu România”, „Băsescu să economisească dacă spune că a chetuit prea mult cu noi”, „Băsescu ne folosește ca temă de campanie în an electoral” și tot așa. Deci, cine vrea unirea? Băsescu, într-adevăr, i-a folosit ca temă de campanie, însă acum îi folosește pentru lovitura finală. El are nevoie de ei, ei au nevoie de banii noștri. Și să fim serioși, au fost mulți bani trimiși în Republica Moldova și multe gratuități date la noi în țară. Eu, mai ales ca jurnalist, dacă mă duc în Republică, pe lângă faptul că-mi trebuie pașaport pentru „pământul românesc”, mai stau și zece ore în vamă și alte 24 prin închisori așa cum s-a mai întâmplat.

Conflict mediatic

Banciu l-a lansat, studenții moldoveni din România s-au revoltat. Nu m-a atras conflictul. Știu doar că Banciu i-a făcut „lături” și „femei ușoare”. Nu sunt de acord cu Banciu, însă cunoaștem toți ce rol joacă. B1 Tv a fost în toate ziarele, indiferent de culoare, pe toate blogurile, în toate „gurile”. Deci o campanie uriașă plătită printr-o amendă la CNA. Dacă Banciu ar crede tot ce zice, s-ar fi sinucis de ceva vreme. Să luăm în calcul că el nu zice nimic de bine și emisiunile sale se bazează pe jigniri, discriminare, etc.

???

Acum am să vă povestesc două situații, care m-au făcut să am un zâmbet ironic. Prima, pornită de la Banciu. O fată din Republica Moldova a acuzat pe Facebook că ceea ce a spus Banciu nu este jurnalism. Corect! Fata, de la Jurnalism. Discuția a degenerat și prietene de-ale ei jigneau românii. De la proști, urâți și hoți și așa mai departe. Un băiat i-a reproșat că vin la noi în țară, stau gratis într-o facultate pe care noi o plătim cu trei salarii medii și au multe alte beneficii, pentru care noi muncim. Discuția a continuat și fata, despre care avea o părere foarte bună, a spus că românii sunt hoți, cerșetori și mincinoși, spunând că ajutorul dat de țara noastră moldovenilor este pentru a-i ajuta să iasă în lume. Adaugă că și românii au multe beneficii în alte țări… Dacă mă duc eu în altă țară, am locul gratuit asigurat în fiecare an la facultate? Nu știu ce alte gratuități mai eu, însă să nu fii recunoscător pentru ceea ce primești și să jignești românii nu te aruncă cu mult mai departe de Banciu, din păcate, cu atât mai mult cu cât ești (viitor) jurnalist.

La a doua situație am fost martoră, ieri, la facultate. Nu știu de unde a început, însă am auzit-o pe o colegă spunând: „România e Moldova”. Adică… atunci când va avea loc unirea, ne vom numi Republica Moldova? Moldova face lobby pentru România? Moldova ne ține gratis cetățenii români și ne sponsorizează? Comic. O altă colegă i-a atras atenția că poate voia să zică „Moldova e România”, însă nu greșise. La fel, (viitoare) jurnalistă.

Și mă uit încruciș. Republica Moldova e în urmă față de noi cu 24 de ani și, cu tot ajutorul dat de țara noastră, să ne faci de rahat la nivel mediatic, politic și la nivelul relațiilor interpersonale, pe lângă faptul că este un tupeu nesimțit, arată coloana vertebrală a oamenilor.

Eu, care mizez foarte mult pe egalitate și respect, am fost surprinsă de reacțiile celor din Republică.

Reclame

Tag-uri:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

The BeLoved G.

Be the one you love

Fashion with no limits

Smile! You’re at the best fashion site ever

Ce-am mai descoperit azi

Muzici. Cărți. Oameni. Chestii. Oportunități.

My Blog

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

That Random Comic Blog

Life is a comic strip and we are the characters.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

A d i n a M i r e l a B u r l a n

© Copyright Adina Mirela, All rights reserved, O ilustratoare visătoare Oamenii care visează sunt suflete prețioase

Paiat(z)a

Un izvor de intelepciune

endorfinul

diminueaza perceptia durerii

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

Alexbidam - Blogul fara nume

Un blog cu toate pentru toti

Doman Daniel Blog

A fine WordPress.com site

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

%d blogeri au apreciat asta: