Trafic de blugi, de Caragiale

Băsescu: Ponta devine „emblema corupției”, „scutul corupților”.

Ponta: Trebuie să explicăm și pentru nespecialiști, marinarii înțeleg mai greu. Codul penal este mai mult decât traficul de blugi.

Ei da, nu-i Caragiale, din păcate. Cele două declarații aparțin liderilor politici ai României. Au fost făcute în ianuarie 2014. Suntem caraghioși, noi, românii. De-o valoare certă.

Nu sunt penalistă, ca să-l citez pe-al nostru președinte, însă am citit păreri, am întrebat, am încercat să înțeleg dacă e eroare și dacă e, care e.

Cică eroarea ar fi eroare doar pentru Băsescu și gașca lui. Adică Băsescu a încercat să nu repete greșeala lui Năstase (Năstase a dat puteri sporite președintelui în Constituția din 2003, însă s-a ars, pentru că nu a ajuns președinte- vezi mai mult), însă ceva a scăpat, articolul 40, pe care Băsescu l-a promulgat.

Iată niște păreri, care, legate, transmit o idee, chiar și pentru… nespecialiști:

Judecătorul Adrian Toni Neacșu:  „Isteria publică, care s-a creat in jurul noilor Coduri penale, pleacă de la o confuzie intenționat aruncată pe piață și anume faptul că înaintea cererii privind autorizarea interceptării trebuie să i se aduca la cunoștință suspectului faptul că a început urmărirea penală”.

Exemple: 1.  O spun în modul cel mai serios și cu toată responsabilitatea: dacă premierul nu își asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupției. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pământuri la CJ Brăila, tratarea Rompetrol, ascunzând corupția, ba problema ASF, toate îl arată ca fiind un om corupt. Dacă nu face urgent modificările la art. 140, el devine scutul oamenilor corupți și primul responsabil că nu a acționat când putea. (Traian Băsescu)

2. Intrarea în vigoare a codurilor, chiar și pentru câteva ore, îi va mulțumi pe mulți penali, care vor scăpa de pedepse, dar va face o face o mare nedreptate justiției penale. Ponta își va consolida imaginea de apărător al penalilor și hoților, în timp ce procurorii și judecătorii vor avea mari greutăți în prinderea și pedepsirea infractorilor.(Monica Macovei)

Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine și : Dacă Guvernul Ponta ar modifica Codul de Procedură Penală, așa cum spune Traian Băsescu, reglementarea ar fi neconstituțională. Curtea Constituțională a stabilit încă din 2009, prin Decizia nr. 962/2009, că interceptările de orice fel se pot face de către organele statului doar în faza de urmărire penală. Cu alte cuvinte, atât sub imperiul vechiului Cod, cât și al noului Cod care va intra în vigoare la 1 februarie, soluția legislativă este aceeași. Ascultări doar după începerea urmăririi penale. Succes la citit, domnule Președinte! Și mințiți mai puțin. (…) Curajoasă încercare!”

Lucian Bolcaș, avocat: „Întâmplător, toată această deslănțuire a domnului Băsescu chiar de la pupitrul Administrației Prezidențiale nu are decât o sorginte: balaurului i s-a tăiat un cap. Mecanismul totalitarist al interceptărilor telefonice, al supravegherilor făcute și atunci când trebuie și atunci când nu trebuie spre șantajarea unor oameni, a fost retezat și este un lucru bun”.

Din aceste declarații, încă necontrazise de gașca lui Băsescu, reiese un singur lucru: „eroarea” nu-i eroare, din contră, articolul 40 îi taie lui Băsescu un cap, adică este retezată principala armă: interceptări și supravegheri la comandă. Dacă Ponta ar pica șantajului președintelui, el ar face un lucru neconstituțional. Boc-Predoiu-Băsescu au făcut un Cod tocmai bun pentru un final de mandat al lui Băsescu sau, altfel spus, Băsescu nu a repetat greșeala lui Năstase.

Reclame

Tag-uri:, , , , , ,

9 gânduri despre „Trafic de blugi, de Caragiale

 1. Dan 3 februarie 2014 la 15:07 Reply

  Uuuuups… Nici n-am intrat bine în breaslă și suntem partizani…
  S-au, dimpotrivă, asta e dovada faptului că ai înțeles exact ce este presa și te-ai integrat deja printre ceilalți ?

  • Roxana Cristiana 3 februarie 2014 la 16:16 Reply

   Nu pot să spun că sunt partizană, într-un fel sau altul am dat si declarațiile de până atunci venite din partea lui Macovei și Băsescu. Pot să spun doar că nu-i susțin la mine pe blog. E ca alegeri: avem o opinie, nu există varianta nu știu, nu răspund decât dacă suntem nepăsători și nu ne exercităm un drept esențial. Au fost momente în care le-am dat dreptate, totuși.

   • Dan 3 februarie 2014 la 16:23

    Din raportul anticorupție al CE din care am citit astăzi câteva fragmente : „Jurnalismul din Romania este influențat de afilierile politice ale proprietarilor de companii media, iar informarea obiectivă este deteriorată”

   • Roxana Cristiana 3 februarie 2014 la 16:40

    Ce noutate! :))) Domnii de la CE ar trebui să citească din cărțile de jurnalism din anul I. Vor descoperi că obiectivitatea NU există în jurnalism. Influențată de ce-o fi, nu există. Afilieri politice? Ca peste tot. Chiar și când e plătit de stat, din banii noștri, e partizan. Să fii prea naiv să spui că nu-i așa.

    Dar pe blog nu sunt jurnalistă. Mi-e și rușine să spun un cuvânt atât de mare. Consider că trebuie să fii mare ca să spui în stânga și-n dreapta că ești jurnalist, chiar și așa cu diplomă și cu o minimă experiență. Pe blog am opinii câteodată pro, altădată contra acelorași persoane.

   • Dan 3 februarie 2014 la 16:44

    😯 Cine vă predă vouă la minunea aia de facultate, măi ? Serios acum. Nu am idee. Dă-mi și mie câteva nume.

   • Roxana Cristiana 3 februarie 2014 la 16:47

    „Manualul de Jurnalism” este „Biblia” facultății. Nume mai multe găsiți acolo. Însă, ce vă miră? Considerați cumva că există obiectivitate? Poate imparțialitate, care-i cu totul altceva.

   • Dan 3 februarie 2014 la 17:09

    Puțin îmi pasă ce simte fiecare în forul său interior. Adevăratul jurnalist însă, știe să facă în așa fel încât opinia sa nu transpară în paginile publicației în care scrie. Sigur, există și jurnalism de opinie (el vine însă mult mai târziu, când scrie undeva în stânga numelui tău ceva gen „senior editor”) dar acesta se face în oficioase de partid care sunt semnalizate exact în acest sens, așa cu există cerculețul acela cu „P” în spoturile publicitare.

   • Roxana Cristiana 3 februarie 2014 la 20:13

    Jurnalismul de opinie în oficioase de partid semnalizate cu „P”, de la publicitate plătită… cred că undeva sunteți confuz sau poate duceți prea departe înțelesul unui lucru. Și într-o publicație, așa cum ați spus, jurnalistul nu scrie părerile sale, însă „părerea” publicației va fi transpusă în știrea sa. Pe un blog, nu se pune problema de așa ceva.

   • Dan 3 februarie 2014 la 20:30

    M-am oprit cu număratul articolelor publicate în presă de către mine pe la 2100 și ceva. Și nu erau articole de trei rânduri semnate de două persoane cum se publică în ziua de azi. După ce m-am oprit din numărat am mai scris 3-400. Apoi am preluat tehnoredactarea dar și funcția de SGR al cotidianului și nu prea am mai avut timp de scris. Fiindcă tehnoredactarea se făcea cu rigla, calculând quadrații cu creionul pe o foaie alăturată. Tipărirea ziarului se făcea cu linotipiști, zețari și toate marafeturile unei tipografii din anii 90 și ceva. Deși era vorba de un cotidian local aveam un tiraj cât a 2-3 ziare centrale de acum. Iar ca text scris într-un număr depășeam ceea ce apare într-un cotidian de acum în 3-4 zile. Asta deși nu exista internet, nu existau fluxuri de știri de unde să iei cu copy paste și exista o singură televiziune. Am făcut pionierat în singurii ani de după revoluție în care presa a fost cu adevărat liberă. Când au apărut primele semne de partizanat, când articole de investigație au început să fie folosite pentru șantaj, mi-am strâns jucăriile și am plecat. Singurele mele cunoștințe despre jurnalism erau cele găsite într-un cod BBC mai vechi plus cele 10 reguli pe care le-am scris și în finalul acestei postări : http://garapentrudoi.wordpress.com/2013/07/27/si-cainii-mananca-din-firimiturile-ce-cad-de-la-masa-stapanilor/#more-3234

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

The BeLoved G.

Be the one you love

Fashion with no limits

Smile! You’re at the best fashion site ever

Ce-am mai descoperit azi

Muzici. Cărți. Oameni. Chestii. Oportunități.

My Blog

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

That Random Comic Blog

Life is a comic strip and we are the characters.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

A d i n a M i r e l a B u r l a n

© Copyright Adina Mirela, All rights reserved, O ilustratoare visătoare Oamenii care visează sunt suflete prețioase

Paiat(z)a

Un izvor de intelepciune

endorfinul

diminueaza perceptia durerii

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

Alexbidam - Blogul fara nume

Un blog cu toate pentru toti

Doman Daniel Blog

A fine WordPress.com site

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

%d blogeri au apreciat asta: