Cazul familiei Bodnariu, în opt puncte

Familia mixtă Bodnariu, formată din tată român și mamă norvegiancă, a rămas fără cei cinci copii minori, care au fost luați de sistemul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet.

  1. Barnevernet este un serviciu externalizat, privat, căruia statul novegian îi acordă buget pentru fiecare caz.
  2. Barnevernet s-a născut în urma unui caz șocant din Norvegia. O fată și-a ucis tatăl, ajutată de iubitul său. Investigația a arătat că fata fusese, de mică, jucată la cărți de tatăl său, care, de fiecare dată când pierdea o dădea câștigătorului.
  3. În România, sunt cazuri și mai grave. Aruncăm cu piatra într-un sistem care protejează copiii prin măsuri care ni se par abuzive, fără a vedea marele gunoi din ochiul nostru: sistemul de protecție a copilului din România e bolnav de-a dreptul, nu funcționează. Copiii din centrele de plasament nu au șanse reale pentru viitor, mulți ajung pe străzi, ajung să fure, să cerșească, să se drogheze. Durează doi ani să adopți un copil. Bătaia nu este un motiv să iei copilul din familie, să decazi părinții din drepturi pentru că România e fidelă principiului „eu îl fac, eu îl omor”. Oamenii nu se bagă între alți oameni când văd un abuz verbal sau fizic pentru că „e treaba lor”, „e copilul lui”, „e ‘femeia’ lui”. Am văzut copii bătuți în hipermarket-uri de părinții lor pentru că plângeau că vor o ciocolată. Am văzut bărbați agresivi, tot în hipermarket-uri, care consideră că au dreptul să decidă ce au voie soțiile lor să-și cumpere, la ce au dreptul să aibă poftă, care se consideră stăpâni. Să fim serioși! Mulți români au o gândire anormală, un comportament agresiv. Și ce credeți? Cei care ar trebui să reglementeze situația, să facă ordine, să-și facă treaba sunt tot români.
  4. România și Norvegia sunt la extreme.
  5. În România, copilul aparține familiei. Părinții au drept asupra copilului. Când devine major, copilul nu mai depinde de familie. În Norvegia, părinții nu au drepturi asupra copilului lor. Vecinul de vizavi au aceleași drepturi ca și ei asupra copilului lor. Copilul lor este egal cu ei pentru statul norvegian. Norvegia pune în prim-plan bunăstarea copilului. Părinții nu au voie să-și abuzeze copilul, fizic sau verbal, nu au voie să-i impună cum să gândească, nu sunt o autoritate pentru copil. Este liber să-și aleagă propria cale în viață de mic.
  6. Copiii familiei Bodnariu au fost cetățeni norvegieni. Familia mixtă Bodnariu din Norvegia nu vrea să se întoarcă în România, ci doar ca România să-i ajute să-și recupereze copiii. Acei copii au devenit cetățeni români după izbucnirea scandalului. Vrei ca statul român să te ajute să-ți recuperezi copiii din Norvegia și să rămâi în Norvegia și să te bucuri de beneficiile de acolo?
  7. Atât timp cât locuiești într-o țară de zece ani, mama este norvegiancă, te bucuri de beneficiile unei țări bogate, poate cele mai mari și mai multe beneficii, nu ar trebui să fii și răspunzător în cazul în care se întâmplă ceva neplăcut? Să lupți singur sau să-ți asumi. Pentru că beneficiile de care te-ai bucurat tu nu au fost și ale mele.
  8. Sunt părinți români care și-au pierdut copiii în urmă cu patru ani în Norvegia și încă se luptă pentru ei. România de ce a reacționat abia acum. Mama nu are familie în Norvegia?

În concluzie, consider că acest caz este mult mai complicat și cu mult mai multe întrebări fără răspuns decât simpla lui prezentare ca un abuz. De ambele părți pot exista controverse și părere divergente. Cred că în România abuzul e mai mare când lăsăm copii să doarmă pe străzi sau să cerșească puși de părinți sau „tați” ai străzii. Și mai cred că mulți români sunt mult prea ușor influențabili.

Reclame

Tag-uri:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

The BeLoved G.

Be the one you love

Fashion with no limits

Smile! You’re at the best fashion site ever

Ce-am mai descoperit azi

Muzici. Cărți. Oameni. Chestii. Oportunități.

My Blog

Smile! You’re at the best WordPress.com site ever

That Random Comic Blog

Life is a comic strip and we are the characters.

Genunchiul Lumii

blogolumea. strada sforii. poezie pierdută. crochiuri. cotidiene

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

A d i n a M i r e l a B u r l a n

© Copyright Adina Mirela, All rights reserved, O ilustratoare visătoare Oamenii care visează sunt suflete prețioase

Paiat(z)a

Un izvor de intelepciune

endorfinul

diminueaza perceptia durerii

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

Alexbidam - Blogul fara nume

Un blog cu toate pentru toti

Doman Daniel Blog

A fine WordPress.com site

luizapuia

Cuvintele potrivite sunt mereu simple..

Manzatu

Just another WordPress.com weblog

%d blogeri au apreciat asta: